Tickets

De biografie van Frans dichter Paul Verlaine (1844-1896) leest als een roman.

Hij werd niet in het minst beroemd door zijn tumultueuze, homoseksuele haat-liefdeverhouding met de dichter Arthur Rimbaud, zijn veel jongere muze voor wie hij zijn vrouw Mathilde Mauté verliet in 1873. In datzelfde jaar nog opende hij echter in een Brussels hotel het vuur op Rimbaud en bracht als straf 18 maanden in de cel door. Bij zijn pogingen nadien om terug te keren naar een burgerlijk bestaan loerde de verleiding steeds om de hoek … Hij spendeerde in zijn laatste jaren het grootste deel van zijn tijd in bordelen en cafés. Hoewel hij in die tijd enige bekendheid genoot door zijn publicaties stierf hij verarmd en eenzaam.  

Hoe kan een leven getekend door zwaar alcoholmisbruik, vrije liefde, misdaad en fataal zelfdestructief gedrag toch ook schoonheid teweeg hebben gebracht?  Hét inhoudelijk uitgangspunt voor zijn dichtkunst en die van de andere ‘poètes maudits’ is in se een erg romantisch gegeven: de vrijheid van de dichter aan de ene kant en de inperking ervan aan de andere kant, door de politiek en heersende conventies van de maatschappij. Of ook wel: een fundamenteel onbegrepen zijn.

Dichtbundels zoals Fêtes Galantes, La Bonne Chanson en Romances sans paroles zouden zonder twijfel de tand des tijds doorstaan, dat hadden enkele vooraanstaande toondichters ook goed begrepen. 

Omarmd door collega-kunstenaars werd die beklijvende poëzie immers opgepikt en heel intens gebruikt in de Franse liedkunst van eind 19e en begin 20e eeuw. Componisten als Claude Debussy en Gabriel Fauré stonden tijdens hun leven in contact met Verlaine en koesterden een grote affiniteit met diens schrijfsels. In hun impressionistisch stijlidioom vinden we veel terug van de miltzucht (of ‘spleen’) uit zijn verzen.

In deze voorstelling wordt de muziek van deze grootmeesters op gedichten van Verlaine afgewisseld met enkele verhalen uit zijn turbulente leven. Vlaams acteur Ivan Pecnik kruipt in de huid van de ‘Pauvre Lélian’ (anagram en alias van Paul Verlaine). Parels uit de Franse kamermuziekliteratuur en liedkunst worden gebracht door internationaal gerenommeerd bas-bariton Werner Van Mechelen (laureaat Koningin Elisabethwedstrijd), het jonge Desguin Strijkkwartet (winnaar Supernova 2019) en pianist Florestan Bataillie, die tevens de tekst schreef voor deze productie.

 

Ivan Pecnik: acteur
Werner Van Mechelen: bas-bariton
Florestan Bataillie: piano en scenario
Desguin Strijkkwartet:
Wolfram Van Mechelen en Ludovic Bataillie: viool
Rhea Vanhellemont: altviool
Pieter-Jan De Smet: cello


Prijzen

Basisprijs: € 14 / Reductie: € 13 / -26 jaar: € 7 / Vriendenpas: € 7

Locatie